Instrukcji

Jak suszyć jabłka?

Instrukcje suszenia jabłek

Suszenie jabłek to popularny proces, który pozwala cieszyć się ulubionymi owocami przez cały rok lub wykorzystać je jako składnik wielu potraw, ciast i deserów. W kolejnych wierszach dowiesz się, jak prawidłowo suszyć jabłka, aby można było z nich korzystać przez resztę roku.

Jak suszyć jabłka

Suszenie jabłek w piekarniku

Przede wszystkim obierz jabłka, przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne. Choć nie jest konieczne pozbywanie się skórki, po wysuszeniu jabłek może ona być dość ostra, szorstka i nieprzyjemna.

Suszenie jabłek w warunkach domowych

Następnie pokrój jabłka na cienkie plasterki. Za pomocą ostrego noża pokrój je w plastry o grubości około pół centymetra. Można wrzucić plasterki jabłek bezpośrednio do kwaśnej wody (tj. 1,5 łyżki stołowej octu lub soku z cytryny na litr wody), aby zapobiec ich brązowieniu.

Gdy wszystkie jabłka są już pokrojone i namoczone w wodzie, można zacząć je suszyć na durszlaku. Wystarczy umieścić je w durszlaku i pozostawić na 2-3 minuty, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dzieje się tak dlatego, że jeśli jabłka są pełne wody, może ona zacząć wyparowywać w piekarniku, zamiast się suszyć.

Gdy jabłka zostaną pozbawione nadmiaru wody, można zacząć układać je na papierze do pieczenia, który umieszcza się na blasze lub stojaku do pieczenia. Ułóż plasterki jabłek na papierze tak, aby się nie stykały.

Rozgrzej piekarnik do najniższej możliwej temperatury, około 60-70 stopni Celsjusza. Wstaw naczynie z jabłkami do piekarnika i pozostaw do wysuszenia, aż będą prawie chrupiące (może to potrwać od 6 do 10 godzin).

Jeśli jabłka nie suszą się równomiernie, wystarczy obrócić naczynie do pieczenia, tak aby każda część suszyła się w tej samej temperaturze.

Dlatego po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do ostygnięcia na 20 minut, a następnie sprawdź, czy są całkowicie wysuszone.

Wystarczy wziąć kilka plasterków jabłka i przełamać je na pół – wtedy zobaczysz, czy są one wysuszone wewnątrz, a nie tylko na zewnątrz.

Przeczytaj także artykuły o tym, jak suszyć:

Wskazówki dotyczące przechowywania suszonych jabłek

Nawet po dokładnym wysuszeniu może się zdarzyć, że jabłka będą zawierały pewną ilość wilgoci, której po prostu nie poczujesz, gdy ich dotkniesz.

Z jednej strony może to być zła wiadomość dla pewnej grupy osób, ponieważ potrzebują one całkowicie wysuszonych owoców, ale z drugiej strony otrzymają pyszne plasterki jabłka z odrobiną soku, który dodaje im właściwego aromatu.

Wskazówki i instrukcje dotyczące właściwego przechowywania jabłek

Jeśli jednak chcesz, aby jabłka były dokładnie wysuszone, włóż je z powrotem do nagrzanego piekarnika i pozostaw do wysuszenia na kolejne 2-3 godziny. Następnie można je umieścić luzem w szklanych słoikach do marynowania, co pozwoli zachować ich trwałość przez naprawdę długi czas.

Od czasu do czasu potrząsaj słoikami, aby uwolnić resztki wilgoci i dobrze rozdzielić ją między pozostałe plastry.

Czy suszysz jabłka w domu? Jakie są Twoje doświadczenia z suszonymi jabłkami? Udziel porad innym osobom w komentarzach pod artykułem.

Podobné články

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button