Czy Ty również należysz do grona zapalonych grzybiarzy, którzy lubią chodzić po lesie i zbierać te niezwykłe dary lasu? Zbieranie i suszenie grzybów to zjawisko, które można zaobserwować w naszym kraju co roku w sezonie. Co może przynieść więcej radości niż kosz pełen grzybów do zabrania do domu? Ale w każdym razie zbieranie grzybów nie kończy się na ich zbieraniu – dopiero potem następuje ich przetwarzanie. W związku z tym przygotowaliśmy procedurę, którą można zastosować, aby rozpocząć suszenie grzybów, dzięki czemu będą one zabezpieczone przed zepsuciem. Jak zatem przetwarzać grzyby, aby się nie zepsuły?
Jak zbierać grzyby do suszenia
Zanim zaczniesz suszyć grzyby, najważniejszą rzeczą jest zrobienie właściwego pierwszego kroku – zbieraj tylko dobre i zdrowe grzyby!
Prawidłowe zbieranie grzybów w lesie jest bardzo ważne, co pozwoli Ci zaoszczędzić dużo czasu podczas suszenia i uniknąć kłopotów związanych z noszeniem po lesie dużej ilości nieświeżych grzybów, które i tak w końcu wyrzucisz.
Staraj się wybierać grzyby, które nie są miękkie lub są tylko trochę zmiękczone.
Pamiętaj, aby mieć przy sobie dobry nóż i małą, miękką szczotkę do czyszczenia grzybów po drodze, gdy jesteś w lesie.
Jak czyścić grzyby
Po powrocie do domu należy jak najszybciej przystąpić do czyszczenia grzybów. Im dłużej zwlekasz z czyszczeniem, tym bardziej wzrasta ryzyko zepsucia się grzybów.
Zacznij od dokładnego oczyszczenia każdego grzyba z brudu – możesz użyć do tego rąk, skrobaczki lub dobrego, czystego ręcznika.
Jeśli zauważysz w grzybie jakieś owady, odetnij tę część grzyba i wyrzuć ją. Po tym zewnętrznym czyszczeniu nadszedł czas na przygotowanie grzybów do suszenia poprzez pokrojenie ich w plastry.
Przygotowanie do suszenia grzybów
Do krojenia potrzebny będzie dobry nóż do grzybów oraz solidna i czysta drewniana deska do krojenia. Sprawdź, czy każdy oczyszczony grzyb nie jest zaatakowany przez robaki – jeśli tak, odetnij tę część.
Zacznij od pokrojenia grzybów na pojedyncze, cienkie plasterki; standardowo zaleca się krojenie grzybów na grubość około 3 do 5 milimetrów (czasami jednak zaleca się krojenie grzybów na znacznie cieńsze plasterki – od 2 do 4 milimetrów).
Upewnij się, że nie pokroiłeś grzybów na zbyt grube kawałki/plastry! Zbyt duża grubość spowoduje, że grzyby będą trudne do wysuszenia, a co gorsza, mogą zacząć pleśnieć!
Jak zacząć suszyć grzyby?
Suszenie grzybów wymaga pewnej dozy cierpliwości i doświadczenia. W przypadku suszenia istnieje kilka metod, które można wykorzystać do suszenia grzybów.
Suszenie grzybów „ręcznie”
Tradycyjnie grzyby suszyło się (i nadal suszy) na siatce, na gazecie lub na blasze do pieczenia.
Mimo że jest to dość staroświecki sposób suszenia i zajmuje dużo czasu, można go wypróbować – w końcu nadal działa tak samo dobrze jak wcześniej.
Podczas suszenia grzybów na gazecie ważne jest, aby umieścić plasterki blisko siebie, ale także upewnić się, że żaden z plasterków nie dotyka innego plasterka.
Umieść grzyby w ciepłym, suchym miejscu (może się jednak okazać, że po wysuszeniu niektóre grzyby przykleją się do gazety).
Inną, nieco lepszą alternatywą jest suszenie grzybów na siatce. Siatkę można również wykonać w domu (wystarczy stara siatka z okien lub mebli itp.).
Jak suszyć grzyby w piekarniku elektrycznym
Stosunkowo nietypową metodą jest suszenie grzybów w piekarniku elektrycznym. Ten sposób suszenia jest dość ryzykowny (zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej nie suszyłeś grzybów w ten sposób) i może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.
W każdym razie, jeśli wszystko zrobisz dobrze, możesz używać piekarnika do suszenia grzybów bardzo szybko i skutecznie – wszystko zależy od Ciebie.
Przed włożeniem grzybów do piekarnika rozgrzej go do temperatury 40°C. Po załadowaniu piekarnika można włożyć grzyby – zazwyczaj zaleca się, aby grzyby były przygotowane i ułożone na papierze lub na stojaku albo na blasze do pieczenia. Włóż grzyby do piekarnika i pozostaw uchylone drzwiczki, aby umożliwić wydostanie się wilgoci z piekarnika i grzybów.
Po około 2 godzinach suszenia należy zwiększyć temperaturę do 50°C (nie ma jednoznacznych wskazówek, jak długo należy pozostawić je w tej temperaturze).
Przed zakończeniem procesu suszenia należy ponownie ustawić temperaturę na 40°C. Zasadniczo odpowiednia temperatura do suszenia grzybów w piekarniku elektrycznym wynosi około 40-50°C, długość czasu jest sprawą indywidualną (trzeba to ustalić samemu przy pierwszym suszeniu grzybów).
Suszenie grzybów w suszarce
Najskuteczniejszą metodą suszenia grzybów jest użycie dehydratora. Suszarka jako taka może zarówno zapewnić odpowiednią temperaturę i wilgotność, jak i najszybciej wysuszyć grzyby.
W zależności od rodzaju suszarki i ilości grzybów ustawienie suszarki może się różnić, ale standardowo zaleca się układanie plastrów grzybów w jednej warstwie, aby nie przywierały, oraz ustawienie suszarki na 50°C po ich ułożeniu.
Czas suszenia jest indywidualny, ale może wynosić od 8 do 12 godzin (jest zdecydowanie szybszy niż suszenie na słońcu).
Przeczytaj także artykuły i poradniki:
Jak przechowywać grzyby suszone
Po dokładnym wysuszeniu nadszedł czas na przechowywanie grzybów.
Jeśli grzyb kruszy się i pęka, jest to znak, że grzyby są gotowe i dobrze wysuszone.
Grzyby można przechowywać w różnych szczelnych i hermetycznych pojemnikach (w zależności od preferencj). Standardowe butelki używane w gospodarstwach domowych to klasyczne butelki do gotowania.
W tym przypadku należy jednak dodać do butelek wraz z plastrami grzybów trochę soli, kilka goździków i liści laurowych, co zwiększy trwałość grzybów i odstraszy owady, które mogą dostać się do butelek (ponieważ tego typu butelki nie są hermetyczne).
Do przechowywania owoców i warzyw można też użyć butelek próżniowych lub słoików, które są dostępne w różnych kształtach.
Ich główną zaletą jest to, że grzyby przechowywane w ten sposób zachowują trwałość nawet do 5 lat (w porównaniu z butelkami, które zwykle wytrzymują około 2-3 lat).
Suszenie grzybów wymaga cierpliwości
Zbieranie, przygotowywanie i suszenie grzybów jest sztuką, która oprócz odpowiedniej wiedzy wymaga praktyki i doświadczenia. Nie należy się więc od razu poddawać, jeśli początkowe suszenie nie przebiega prawidłowo od ręki.
Z czasem można wypracować własną, preferowaną metodę suszenia. Zawsze jednak można zasięgnąć porady doświadczonych grzybiarzy, którzy mogą udzielić wielu cennych wskazówek dotyczących suszenia i przechowywania grzybów.
Jakie są Twoje doświadczenia z grzybami? Czy masz jakieś własne sprawdzone wskazówki i triki dotyczące czyszczenia, suszenia i przechowywania grzybów?
Podziel się nimi z nami i opowiedz nam o nich w komentarzach pod artykułem!