Jak suszyć pomidory?
Czy chcesz wiedzieć, jak suszyć pomidory? Tradycyjnie pomidory suszy się na słońcu, ale nie każdy ma czas i warunki, aby wystawiać je na działanie czynników atmosferycznych. Nie mówiąc już o tym, że pogoda nie zawsze będzie sprzyjać. Rozwiązaniem jest szybkie i łatwe suszenie pomidorów w piekarniku. Jak suszyć pomidory w domu, można dowiedzieć się z poniższych wierszy.
Jak suszyć pomidory w piekarniku
Po pierwsze, ustaw piekarnik na najniższą możliwą temperaturę (90 stopni to maksimum). Wyższe temperatury mogą spowodować, że pomidory będą się gotować, a nie suszyć.
Pomidory przekroić na pół i usunąć pestki. Delikatnie wyciśnij każdą połówkę nad miską, aby wycisnąć z niej nadmiar soku i pestek.
Zrób małe nacięcie na zewnętrznej stronie każdego pomidora, aby przyspieszyć proces suszenia.
Przygotuj blachę do pieczenia, którą umieścisz na drucianym stojaku i zacznij układać na niej pomidory. Umieść je tak, aby było między nimi wystarczająco dużo miejsca, aby się nie dotykały.
Następnie posyp pomidory szczyptą soli. Umieść stojak w piekarniku razem z pomidorami i pozostaw je do wyschnięcia w stałej temperaturze, aż skórki będą skórzaste (ale nie za bardzo szorstkie lub suche). Sprawdzaj pomidory co około godzinę. Suszenie pomidorów może trwać od 6 do 12 godzin (w zależności od wielkości pomidorów i rodzaju piekarnika).
Po wysuszeniu pomidory powinny być dość elastyczne i dać się łatwo przeżuwać. Wyjmij pomidory z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Jak przechowywać suszone pomidory
Suszone pomidory przechowywać w szklanych słoikach w suchym i ciemnym miejscu (aby nie straciły smaku).
Mamy nadzieję, że podobał się Wam ten artykuł o tym, jak prawidłowo i szybko suszyć pomidory. No i życzymy Wam smacznego!